19/11
Stad en OCMW Aalst activeren Winternoodplan op 1 december 2018

... of vroeger als het eerder begint te vriezen

Het Winternoodplan zal dit jaar in Aalst van start gaan op 1 december 2018. Tot eind februari 2019 bieden de stad Aalst en het OCMW extra hulp en onderdak aan daklozen (m/v/x) of inwoners (m/v/x) met een acuut woonprobleem. Als het vroeger dan 1 december 2018 vriest, wordt het Winternoodplan sneller geactiveerd.

“Nachtopvang voor daklozen (m/v/x) bestaat het hele jaar door”, zegt OCMW-voorzitter Sarah Smeyers (N-VA). “Tien bedden staan permanent klaar om daklozen (m/v/x) een slaapplaats te bieden. In de winter zijn er veertien bedden beschikbaar en indien nodig zelfs vierentwintig. Het Winternoodplan biedt ook overdag opvang in de verschillende dienstencentra.”
Nieuw dit jaar is dat ook De Living, een laagdrempelige ontmoetingsplaats in buurthuis De Brug, opengaat voor dagopvang. De openingsuren zijn iets beperkter dan de dienstencentra, maar op weekdagen er is wel begeleiding en ondersteuning.

Als het vriest, gaat Winternoodplan van start
Het Winternoodplan is van 1 december 2018 tot 28 februari 2019 permanent van kracht. “Bij extreme kou kan iedereen een onbeperkt aantal nachten doorbrengen in de Nachtopvang in de Lazaretstraat. Voor gezinnen (m/v/x) met kinderen hebben we een privéwoning ter beschikking. Als het niet vriest, is de opvang beperkt tot vijf nachten per twee weken”, legt Smeyers uit. “Mocht het voor 1 december 2018 al vriezen of na 28 februari 2019 ook nog vriezen, wordt het Winternoodplan vroeger geactiveerd en/of blijft het langer van kracht.”
Het Winternoodplan is een snelle oplossing om de koude het hoofd te bieden voor wie geen of een slecht onderkomen heeft. “Een bed en een warme maaltijd zijn op moeilijke momenten de beste hulp die we kunnen bieden. Het is geen permanente oplossing. Wie wil, kan uiteraard een beroep doen op de hulpverleners (m/v/x) om te werken aan een duurzame oplossing voor zijn woonprobleem”, besluit Smeyers.

Bron Het Laatste Nieuws 16 november 2018

Lees meer

19/11
Toch wanpraktijken in OCMW-rusthuis Hoeilaart

Inspectie hekelt brutale en disrespectvolle omgang met bewoners (m/v/x) Hof ten Doenberghe

Lees meer

19/11
Loketten districtshuis Antwerpen blijven dicht na aangestoken brandje

Bezoekers (m/v/x) van het districtshuis Deurne stonden ook op 16 november 2018 voor een gesloten deur. Het stadspersoneel (m/v/x) is de toenemende verbale en fysieke agressie zat. Het aangestoken brandje van 14 november 2018 door een ontevreden bezoeker (m/v/x) was het trieste dieptepunt.

Lees meer

16/11
Jobkorting als antwoord op krappe arbeidsmarkt

Zelfs vacatures waarvoor geen opleiding nodig is, krijgen bedrijven niet ingevuld. De werkgeversorganisatie Voka wil werkzoekenden over de streep trekken met een soort jobkorting voor laaggeschoolden (m/v/x).

Lees meer

16/11
Seminarie ‘Sociale activering’ - Wenen (Oostenrijk)

ESN (Europees Sociaal Netwerk) is een koepelorganisatie met ruim 120 leden uit 35 landen. Het netwerk vertegenwoordigt de publieke sociale diensten en heeft in zijn 30-jarige bestaan een sterke expertise opgebouwd en is uitgegroeid tot een volwaardige gesprekspartner van de Europese commissie. Het is tevens een uitwisselingsplatform van ‘best practices’ en het organiseert workshops, seminaries en congressen rond sociale materies.

Lees meer